Antidopingpolicy AK Nilas

Dopning och droger

Nilas ingår i Borlänge/Faluns antidopingnätverk och ska vara helt fritt ifrån doping och droger. Med dopning menas missbruk av hormonpreparat och andra läkemedel som missbrukas för att öka musklernas styrka och volym. Maxstraffet för grovt dopingbrott är 6 års fängelse. Vid misstanke om dopning sker omedelbar avstängning av den aktive tills den lämnar ett negativt dopingprov.

Om en person som representer AK Nilas lämnar ett positivt doping-prov och detta medför kostnader och böter för vår förening är det den aktive själv som står för dessa kostnader.

Hur lång avstängningen ifrån föreningens verksamhet blir behandlas från fall till fall av styrelsen.

Användande av alkohol och droger eller att vistas på Nilas berusad eller påverkad innebär automatisk avstängning och längden på avstängningen bestäms av styrelsen. Samma sak för rökning.

Regler och Föreskrifter

Som medlem i vår förening omfattas du av Riksidrottsförbundets (RF) stadgar och antidopingreglemente, samt WADA:s (World Anti-Doping Agency) internationella standarder. Dessa grundar sig i WADA:s världsantidopingkod, som är det globala regelverk som gäller inom idrotten. Du är själv ytterst ansvarig att känna till och följa dopingreglerna som finns på RF:s hemsida.

Tar du dopingklassade läkemedel?

Det är viktigt att kolla upp om ditt läkemedel är dopingklassat. Det gör du enklast genom att söka efter det i Röd-Gröna listan som är ett bra hjälpmedel som RF har tagit fram och som grundar sig på WADA:s lista över dopingklassade substanser. Listorna hittar ni på RF:s hemsida.

Behöver du söka dispens?

Är ditt läkemedel dopingklassat och det inte finns några tillåtna alternativ, kan du behöva söka dispens i Sverige eller internationellt beroende på vilken nivå du idrottar på. Ta reda på vad som gäller för just dig på RF:s hemsida.

Dopingkontroll

Som medlem i vår förening kan du bli utvald till dopingkontroll. För att du ska veta hur en dopingkontroll går till och dina rättigheter och skyldigheter i samband med detta, har RF tagit fram en folder och en film som vi rekommenderar att du läser/ser på RF:s hemsida.

Kosttillskott

RF avråder från användning av kosttillskott, mer än på rent medicinska grunder. Många preparat på marknaden är otillräckligt kontrollerade och kan innehålla dopingklassade substanser trots att det inte står på innehållsförteckningen. Eftersom du är ytterst ansvarig för vad du stoppar i dig, tar du alltid kosttillskott på egen risk. Läs mer om RF:s rekommendationer för kosttillskott och se RF:s korta filmer inom samma ämne på RF:s hemsida.

Vi är vaccinerade mot doping

Vår förening är vaccinerad mot doping, enligt RF:s upplägg. Läs mer om vad det innebär på RF.s hemsida.

Vår antidopingplan

I vår antidopingplan  kan du läsa mer om hur vi arbetar för att förebygga doping i vår verksamhet och hur vi bemöter akuta situationer. Vår antidopingplan hittar du här Antidopingplan AK Nilas PDF.

Vad kan du om antidoping?

Testa dina kunskaper med RF:s dopingquiz här.

Svensk Antidoping på Facebook

Gilla och följ RF:s sida Svensk Antidoping på Facebook så blir du uppdaterad på intressant information i ämnet.

Prenumerera på Antidopingnytt

Du kan även registrera dig som prenumerant på RF:s nyhetsbrev för att hålla dig underrättad om antidopingarbetet i Sverige och internationellt. Läs mer.